Porto - przewodnik

O PORTO

Historia
Demografia
Ekonomia
Gastronomia
Koszty życia
Pogoda

PODRÓŻ DO PORTO

Tanie loty
Port lotniczy
Koleje i dworce
Transport Publiczny
Konsulaty i Ambasady
Ważne informacje
Przydatne telefony

CO WARTO ZOBACZYĆ

Muzea
Zabytki
Parki i ogrody
Pozostałe
Mosty

ROZRYWKA

Restauracje
Kawiarnie
Nocne Życie
Zakupy

HOTELE

Hotele 2 gwiazdkowe
Hotele 3 gwiazdkowe
Hotele 4 gwiazdkowe
Hotele 5 gwiazdkowe
Wyszukuwanie hoteli

PORTO EBOOK

Gastronomia i tradycyjna kuchnia w Porto


Wiele potraw tradycyjnej kuchni portugalskiej wywodzi się właśnie z Porto.

Typowym daniem są Tripas a moda do Porto, czyli flaczki, które można znaleźć właściwie w każdej restauracji. Zwyczaj jedzenia flaków wywodzi się jeszcze z XV wieku, z czasu Wielkich Wypraw Geograficznych, kiedy to żeglarskie statki zaopatrywano w najlepsze kąski, najlepsze mięsa, natomiast głównym pożywieniem mieszkańców Porto były pozostałości, m.in. flaki i wnętrzności. Od tego zwyczaju mieszkańców miasta często nazywa się "tripeiros" - jedzący flaki.

Równie popularny na stołach Porto jest dorsz - Bacalhau a Gomes de Sá, przyrządzany na dziesiątki różnych sposobów. Potrawy z tej ryby szybko zyskały popularność także w pozostałych częściach kraju i stały się częścią tradycyjnej kuchni portugalskiej.

Znaną przekąską Porto jest francesinha - jest to rodzaj kanapki podawanej na ciepło, z różnymi rodzajami mięsa i serem oraz sosem przyrządzanym na bazie piwa.

No i oczywiście nie można pominąć najbardziej znanego z Porto trunku, jakim jest wino Porto. Każda restauracja posiada w swych piwnicach ogromne ilości tego delikatesowego wina i serwuje je do każdego posiłku.


Wyszukiwarka hoteli w Porto

Data od:       Data do:       

Przewodnik po Porto - EBook



Sitemap | Kontakt | Polityka Prywatności
Cała zawartość jest własnością portalu portoprzewodnik.pl. Kopiowanie treści jest ściśle zabronione.
(C) PORTOPRZEWODNIK.PL 2008 - 2015 by Cliq Media Ltd.